In het Sociaal Domein hebben we te maken met een diversiteit aan cliënten. Mensen die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied of gezinsmigranten die verschillende soorten zorg, ondersteuning en benadering nodig hebben.
De wens is om inwoners met een migratieachtergrond goed en effectief te kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd heb je als professional te maken met allerlei uitdagingen in de(mis)communicatie of allerlei gewoonten die voor ons onbekend kunnen zijn. Het is goed om de signalen die in de leefomgeving spelen te herkennen.
Alleen dan pas kun je werken aan een passende aanpak. Cultuursensitief werken betekent dat je rekening houdt met de culturele achtergrond, waarden en overtuigingen van je cliënt en daarop gestemde zorg of ondersteuning biedt. Dit betekent dat je onder andere rekening leert houden met de religieuze of culturele gewoonten. Dat kunnen waarden en overtuigingen zijn die anders zijn dan die van de westerse gemeenschap. Bij cultuursensitief werken is zelfreflectie essentieel. Je laat je eigen referentiekader los zodat je zonder oordeel de doelgroep kan begeleiden.